Hayatımızda çok büyük bir öneme sahip olan peynir, özelikle kahvaltıların vazgeçilmez öğünüdür. Peynir ülkemizde son zamanlarda yem fiyatları, lojistik maliyetleri ve diğer masraflar yüzünden artık lüks bir besin oldu. Çocukların çok sevdiği ve tüketmen zevk aldığı peynir çeşitlerinin fiyatları artmaya devam ederken, enflasyonda rahat durmuyor ve artmaya devam ediyor. Dünyaya baktığımızda ise durum değişmiyor ve süt ürünlerinin fiyatları artış gösteriyor. Temel ihtiyaç ürünü olan peynir üreticileri artık ihracat yapmayı istiyorlar. Toptan peynir ihracatı yapan firmalar arasında GloballyPort.com’un da olduğunu söylemek istiyoruz. Belirli markaların ürünlerinin satışını yaparken aynı zamanda OEM üretimde yaptırabiliyoruz. Peynir ithalatı yapan firmalar sayısında da son yıllarda ciddi bir artış var fakat 1 doların yaklaşık 18 olduğunu varsayarsak peynir ithalatı yapmak Türkiye’de ciddi bir satış problemini de ortaya çıkaracaktır.
Peynir İhracatı Yapan Firmalar Peynir Üreticileri
Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde kahvaltılıklar artık lüks oldu. 1 kalıp beyaz peynir neredeyse 100 TL gibi bir fiyata satılıyor. Dünya ekonomisinin bozulmasından dolayı her yerde süt ve süt ürünlerinde çok ciddi bir artış meydana geldi. Türkiye’de 1 kiloluk hazır peynir kutularının fiyatları 100 liranın üstüne kadar çıktı. 4 kişilik ailelerde 1 kilo peynir yaklaşık 5 günlük kahvaltı için anca yetiyor ve haliyle aylık 500 TL yakın sadece peynir masrafı ortaya çıkıyor. Ev kiralarının asgari ücretin üstünde olduğunu düşündüğümüzde peynir bazı sofralar için hayal oldu demek yanlış olmaz. Peynir üreticileri bu durum karşısında çözümü ihracat yapmakta buluyor. Döviz kurundan dolayı dünya pazarında Türkiye’nin sözü geçer oldu. Türkiye’de peynir ihracatı yapan firmalar özellikle Ortadoğu’da boy göstermeye başladı. Yem masrafların her ne kadar döviz kuruna bağlı olarak artış gösterse de yem fiyatlarını artıran en önemli etken Rusya ve Ukrayna savaşıdır.
Peynir İthalatı Yapan Firmalarda Var
Peynir ithalatı yapan firmalar pandemiden önce Türkiye’de çok ciddi reklam kampanyaları yapmıştı. Pandemi ile birlikte baş gösteren Ukrayna ve Rusya savaşından dolayı hem döviz kuru zirve yaptı hem de gıda krizi başladı. Döviz kuru sebebiyle Türkiye’de ithal peynir alabilecek insan sayısı çok zordur. Örnek olarak Alman peynirini baz almak gerekirse, Almanya’da 1 kilo peynir fiyatı yaklaşık 5 Euro civarındadır. Türkiye’de 5 Euro karşılığı yaklaşık 91-95 TL’dir. Lojistik, gümrük, vergilendirme gibi masrafları da hesaba katarsak peynirin Türkiye’de satış fiyatı minimum 150-200 TL veya üzerinde olacaktır. Dolayısıyla peynir ithalatı şuanda Türkiye’de çok karlı bir iş olmayacaktır ki zaten raflarda ithal markaları neredeyse hiç görmemeye başladık çünkü peynirler son kullanma tarihine kadar satın alınmadığı için çöpe atılıyor.
Toptan Peynir İhracatı Firmaları ve Peynir Çeşitleri
Türkiye’de peynir ihracatı yapan firmalar artık Avrupa’ya da ihracat yapaya başladı. Özellikle raf ömrü uzun olan olgunlaştırılmış ve tazen peynirler, labne peynirler ve diğer peynir türlerinin ihracatı artık AB ülkelerine de yapılıyor. Yem fiyatlarının artması sebebiyle maliyetler artsa da döviz kuru ile peynir ihracatı yapan firmaların sayısı da artıyor. Peynir üreticileri hem Türkiye’ye döviz sokuyor hem de kendi başarısını artırıyor. En çok tüketilen ve toptan satışta en çok kar getiren peynir türleri arasında beyaz peynir, kaşar peynir, krem peynir ve lor peyniri vardır. Özellikle lor peyniri Türk mutfağında çok ciddi bir üründür. Börek yapımında kullanılan lor peyniri aşırı sağlıklı olduğu için sporcular tarafından da tercih ediliyor. Dilimlenmiş kaşar peynirleri ise pizza veya pide yapımında kullanıldığı için peynir ihracatı kategorisinde önemli bir role sahiptir. Krem peynir ise özellikle kahvaltılıklarda ekmek üstüne tercih edilen uygun fiyatlı bir peynir çeşididir.
Peynir Üretimi Yapan Firmaların Formülü
Peynir üretimi nasıl yapılır sorusuna cevap verirken aynı zamanda fiyatların neden arttığını da söylemek istiyorum. Toptan Peynir ihracatı yapan firmaların artmasının asıl sebebi artan maliyetlerdir. Özellikle Avrupa ve Ortadoğu’nun yem ihtiyacını karşılayan Ukrayna ve Rusya’ydı. İki ülkenin savaşa girmesi sebebiyle hayvan yemi ve küspe satışları neredeyse tamamen durdu. Yerli pazar haricinde daha pahalı ithal kullanmaya başlayan yem üreticileri fiyat artırmaya başladı. Bu sebeple süt fiyatları da artmaya başladı ve haliyle bu artış peynirlerle de yansıdı. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş halen bitmedi ve hayvan yemleri fiyatları halen çok fahiş fiyatlardadır. Çiftçiler artık yem alamayacak kadar parasız kaldı ve haliyle süt üretimi azaldı. Süt ve peynir üretimi azaldığı için fiyatlarda artış sürecek gibi görünüyor.
Peynir ihracatı ve ithalatı yapmak için GloballyPort.com ile çalışma fırsatına ücretsiz erişmek için hemen bize ücretsiz bir şekilde e-posta gönderin.
Leave a Comment